Thursday, 17 November 2011

Migrane


Dalam sejarah keluarga aku, mak aku ni ada menghidap sakit Migrane. Masa aku kecik-kecik dulu selalu aku perhatikan mak aku dok menahan sakit Migrane ni. Aku masih ingat lagi, masa tu aku umur 12 tahun mak aku sampai pengsan sebab terlampau menahan sakit Migrane ni. Nasib baik mak aku tak jatuh tangga. Kami adik-beradik tak pergi sekolah hari tu sebab risaukan mak.
Dan sekarang aku pulak yang dapat sakit Migrane ni.  
Teruk juga la, sampaikan aku muntah-muntah. Dah boleh tengok cahaya terang, tak boleh berada di tempat yang sejuk dan suasana sekeliling aku tak boleh bising-bising.
Dulu masa bujang ok lagi ler kalau kena Migrane ni tapi bila dah kawin dan dah ada anak ni teruk jugak ler. Yang jadi mangsa En. Hubby. Sebab dia nak kena jaga anak. Kena masak dan buat-buat kerja-kerja rumah. Sebab time ni aku mmg dah tak boleh nak jaga diri orang lain sedangkan diri aku pun dah tak larat sangat-sangat.
Sekarang ini, kalau aku kena Migrane...En. Hubby ler orang pertama yang akan risau. (sebab kena buat kerja rumah. Sabar yer darling, demi isteri yang kamu cintai)
Untuk mengelakkan aku dari kena Migrane ni, aku kena dapatkan tidur yang cukup, tak ada stress dan kena ambil sarapan pagi.Punca-punca Migraine adalah:
 1. alahan kepada sesuatu
 2. cahaya yang cerah, bunyi bising dan bau tertentu
 3. tekanan fizikal atau emosi
 4. perubahan dalam waktu tidur
 5. merokok atau terhidu asap rokok
 6. tak makan
 7. alkohol
 8. haid
 9. makanan yang ada MSG (contoh: aji-no-moto)
 10. pening kepala
 11. makanan lain seperti chocolate
 12. cuaca

 
 
Corat Coret  :  Mengharapkan penyakit Migrane aku akan hilang suatu hari nanti

No comments: